Att det råder en hype kring SD märker man tydligt i riksdagen – att det finns SD-ledamöter är ju inte så vanligt, men fokus lär ändras när man börjar granska deras uttalanden och reservationer i utskotten. Senast Kent Ekeroth som sitter med mig i justitieutskottet och där vi godkände ett förslag från EU som enkelt går ut på att svenskar som är misstänkta för brott ska ha rätt till information om förundersökning etc under ärendets gång. Detta reserverar sig SD-ledamoten emot och motiverar det hela med att man är emot EU och överstatlighet. Sverige har varit medlem i EU sedan 1995 och vi är en av de mest pådrivande aktörerna för yttrandefrihet, minoritetsfrågor men också enskildas rättsäkerhet – att förvägra svenska medborgare rätt till information i sådana situationer för att man inte gillar EU är anmärkningsvärt.

Hypen fortsätter kring SD. I SVT debattprogram igår om de avskyvärda beskjutningarna i Malmö (SvD och DN skriver om detta idag) så sitter samme Kent Ekeroth och kommenterar läget- min första fråga är vad hans funktion var i debatten? Visserligen ska en riksdagsledamot kommentera allvarliga händelser i samhället och helst komma med förslag till förändringar- men helst hade jag utöver poliserna, velat se ansvariga kommunalrådet i Malmö Ilmar Reepalu (s) där han skulle få berätta hur han kommer att förebygga segregation och utanförskap men också justitieministern Beatrice Ask (m) för att berätta hur man från statens sida kan stötta Malmö i trygghetsarbetet. Tyvärr var ingen med eller inbjuden (?). Istället satt en kommunstyrelseledamot från (s) som bara pratade om klyftor och regeringens misslyckande- att han satt i kommunstyrelsen och därmed yttrest ansvarig för majoriteten i Malmöpolitiken verkade han inte vilja erkänna. Istället fick SD-ledamoten Kent Ekeroth kommentera och berätta vad SD skulle vilja göra och därmed – som vid alla situationer när de får tillfälle- koppla varenda fråga till invandringen.

De etablerade partierna och de politiker som har det faktiska ansvaret måste delta i denna debatt och avvkrävas ett svar -vi kan inte i dessa viktiga frågor lämna walk-over till Sverigedemokraterna. Här har också media ett ansvar.

Annonser